ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Despre Marian Barbu, noțiunea de umăr la umăr inexistentă in regulament și cum a fost dezavantajată Dinamo

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Despre Marian Barbu, noțiunea de umăr la umăr inexistentă in regulament și cum a fost dezavantajată Dinamo
Arbitrul central Marian Barbu discuta cu Okechukwu Christian Irobiso in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si FC U Craiova, contand pentru Play-out-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Dinamo din Bucuresti, vineri 8 aprilie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:
  • Actualizat:

Etapa a 4-a din Liga 1 (playoff și playout) a avut câteva faze controversate de arbitraj. Cele mai multe dintre ele au fost judecate greșit.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele litigioase pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Despre centralul Marian Barbu și noțiunea de umăr la umăr, inexistentă în regulament, care a dezavantajat pe Dinamo

Etapa s-a remarcat prin prezența unui număr mare de spectatori la unele meciuri din Liga 1.

Astfel meciul UTA Arad – Rapid București s-a jucat cu “casa închisă” iar la meciul Universitatea Craiova – CFR Cluj au fost peste 20.000 de spectatori prezenți la stadion.

Îmi amintesc diferența mare dintre jocurile arbitrate cu tribunele pline și meciurile anoste și cu aer de amical cu care eram în general obișnuiți în Liga 1.

Nu numai că nivelul de concentrare este mai mare, datorită atmosferei create de spectatori, dar și jucătorii sunt mai preocupați de joc, timpul pare că trece mai repede iar în final rămâi cu o senzație de meci adevărat.

Atac corect sau umăr la umăr? Ce spune expertul Marius Avram

Un meci care a generat unele discuții legate de arbitraj a fost cel dintre Dinamo București și U Craiova 1948. Meciul a fost arbitrat de Marian Barbu, arbitru recent inclus pe lista FIFA.

Faza care necesită analiză s-a petrecut în minutul 12 când în urma unui duel între Irobiso și fundașul craiovean Kovacic, primul cade cerând lovitură de la 11 metri.

Arbitrul lasă jocul să continue. Spun că faza trebuie analizată deoarece întâlnim o situație deseori interpretată greșit de arbitri, jocul “umăr la umăr”.

Trebuie să încep prin a spune că sintagma de “umăr la umăr” nu există în legile jocului, nu este definită nicăieri și nu este prezentată nici în instrucțiuni că fiind o excepție de la regulament. În schimb discuția se poartă în jurul noțiunii de “atac corect” asupra unui adversar în lupta pentru minge. Ce face diferența dintre un atac corect și un fault?

Ei bine dacă urmărim cu atenție faza din minutul 12 putem vedea cum fundașul craiovean intră direct în adversarul aflat în alergare, nu are nici o legătură atacul cu lupta normală pentru minge, întinde brațul folosindu-l în împingere și în final împiedică adversarul să își continue alergarea către poartă trântindu-l la pământ.

Nu putem vorbi de doi jucători care aleargă “umăr la umăr” încercând să joace mingea, preocupați de joc. Faultul se produce în interiorul suprafeței de pedeapsă a celor din Craiova iar atacul nu are legătură cu vreo încercare de a juca mingea deci decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11m și cartonaș roșu lui Kovacic.

Arbitrul, din păcate, a fost surprins de viteza fazei și se afla foarte departe de locul abaterii, acesta fiind motivul pentru care nu a putut să o judece corect. Sunt destul de puține momente în liga în care unui arbitru îi este necesar să facă un sprint sută la sută dar atunci când este nevoie trebuie să o facă pentru a fi aproape de fază.

Dan Nistor, lovit în cap de Grahovac?

Nici meciul celeilalte echipe din Craiova nu a fost lipsit de discuții legate de arbitraj. Un meci tensionat, cu miză foarte mare în lupta pentru cupele europene, cu multe faulturi dar și spectaculos din punct de vedere fotbalistic, mai ales în repriza secundă.

Faza pe care o vom analiza s-a petrecut în minutul 27 când la o săritură la cap Dan Nistor este lovit în cap, din spate, cu antebrațul de Grahovac iar arbitrul Radu Petrescu acordă lovitură liberă și cartonaș galben.

Jucătorul de la Cluj vine în viteză, de la distanță și sare direct asupra adversarului cu brațul fară că mișcarea respectivă să fie un naturală, specifică unei sărituri la cap.

Intenția lui este de a-și lovi adversarul și fiind vorba de o lovire în zona capului, cu viteză, forță, răutate, avem toate criteriile pentru ca decizia corectă să fi fost cartonaș roșu.

Pentru a putea controla genul acesta de faze, săriturile la cap între doi jucători, arbitrul trebuie să anticipeze și să iasă în lateral, pentru a-și deschide unghiul și a putea vedea exact ce se petrece și a lua decizia corectă.

Marius Avram: Ce trebuie să facă un asistent după penalty-ul inventat de Găman?

O fază confuză s-a petrecut la un meci foarte important din play-out: FC Botoșani – Sepsi OSK. Astfel în minutul 44 arbitrul George Găman acordă o lovitură de la 11 metri în favoarea gazdelor la un presupus henț în suprafață de pedeapsă. Jucătorii de la Sepsi protestează vehement, sunt câteva momente de confuzie și aglomerare de jucători în jurul arbitrului.

Arbitrul asistent, deplasat deja pe poziția executării loviturii de pedeapsă, are un dialog cu arbitrul care în final decide că este lovitură de la colțul terenului. Decizia este în final cea corectă dar procedura trebuie analizată.

Dacă după părerea arbitrului asistent, un arbitru acordă penalty la o fază la care nu a fost nimic, asistentul nu trebuie să se deplaseze la intersecția liniei suprafeței de pedeapsă cu linia porții. El trebuie să rămână pe loc și să inițieze comunicarea cu arbitrul prin sistemul de comunicare.

O astfel de fază generează tensiuni pe băncile tehnice

Informațiile trebuie să vine foarte repede și precis, indicandu-i că a fost greșită sută la sută decizia.

Deplasarea pe poziția executării loviturii de la 11 metri este ca o confirmare a deciziei arbitrului și poate genera și mai mare confuzie în momentul în care se decide că nu a fost. Genul acesta de fază poate genera unele tensiuni atât în teren cât și pe băncile de rezerve și trebuie avută mare atenție cum sunt gestionate procedural de către brigada de arbitri.

Ce susține un studiu realizat pe pandemie despre prezența fanilor pe stadioane?

Revenind la prezența spectatorilor pe stadioane un articol de cercetare publicat recent scotea în evidență unele concluzii interesante. S-au analizat unele meciuri din timpul pandemiei când se desfășurau fară spectatori. Astfel:

– în absența spectatorilor a dispărut sancționarea excesivă a echipelor aflate în deplasare de către arbitri
– dominarea de către echipele aflate pe teren propriu a rămas dar a scăzut cu un procent mic
– echipele aflate pe teren propriu au un anume succes atunci când pun presiune sub orice formă, de catre jucători, spectatori și oficiali asupra arbitrilor de la meciul respectiv
– arbitrii care au de oficiat meciuri cu presiune mare din partea publicului trebuie pregătiți specific pentru a face față acestui gen de meci

Iată că pe lângă spectacolul garantat de prezența în număr cât mai mare a spectatorilor pe stadioane, presiunea exercitată de public poate avea un rol concret în susținerea echipei. Echipele mari înțeleg avantajele suplimentare și fac tot posibilul pentru a avea prezenți la meci cât mai mulți suporteri.

Mă bucur că și în liga 1 au început să apară echipe care sunt puternic susținute (Rapid, Dinamo, UTA Arad) și recomand CCA să inițieze o pregătire specifică pentru cei care oficiază astfel de jocuri.

Sursă foto: capturi Digi Sport

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la…
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei. Să se apuce de scris poveşti”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×